|
BringaVilágítás házilag ("LED lámpa")
| Szerző |
Üzenet |
|
Noro
ezüst tag
Csatlakozott: csüt. ápr. 09, 2009 22:40 Hozzászólások: 37 Tartózkodási hely: Budapest
|
Nóra Norbert írta: Én személy szerint azt gondolom, hogy ezen kívánsággal nem összeegyeztethető a tolókapcsoló alkalmazása. Ugyanis a legtöbbjük elég érzékeny, azaz viszonylag kicsi az egyes állások közti úthossz. Ezért szerintem elég precízen, ujjheggyel kellene kezelni a kapcsolót, ami menet közben és bizonyos menethelyzetekben lehetetlenségnek tűnik, pláne, ha nem kifutópálya síkságú terepen megy az ember.
Ebben mondjuk lehet valami. Végülis igazad van. Én csak az egyszerűség kedvéért gondoltam a tolókapcsolóra, vettem is lomexben szimpatikus kapcsolót erre a célra valami kemény 30 Ft-ért, de valóban 40-el haladva egy rázós úton ezt nem biztos, hogy könnyű kezelni. A nyomógombos verziót régebben azért vetettem el, mert nem igazán tudom hogyan kellene ilyet tervezni. De mostanában láttam a fórumon, hogy valaki egész jól megvalósította.
|
| pén. jan. 29, 2010 12:51 |
|
 |
|
Nemozoli
arany tag
Csatlakozott: csüt. aug. 03, 2006 10:36 Hozzászólások: 495 Tartózkodási hely: ...mértékkel és tartózkodva - mérték a vödör, tartózkodási hely az az asztal alatt...
|
Nóra Norbert írta: Én az egy nyomógombos vezérlés híve vagyok, az a nyomógomb is minél nagyobb felületű legyen, minél hamarabb és kézzelfoghatóan, érzékelhetően kapcsolható/benyomható. Maximum még egy nyomógomb bevethető a fénykürt funkcióhoz, az valóban szerintem is jó ötlet.
+1 szavazat emellett! Nekem volt tolókapcsolós, potméteres, tekerős fokozatkapcsolós és végül nyomógombos lámpám is. A jelenlegi egy (két) nyomógombos vált be a leginkább, a kapcsoló jó nagy, lapos méretben a markolat mellé van kivezetve, így bármikor elérhető a kormány elengedése nélkül is. Azokra az esetekre, amikor leveszem a lámpát egyéb szerelési műveletekhez (hiába, ez a valaha volt legerősebb "elemlámpám"  ), beépítettem egy kis nyomókapcsolót a lámpa házába, hogy lehessen vezérelni a bringára rögzített nyomógomb+vezeték nélkül is.
|
| pén. jan. 29, 2010 13:15 |
|
 |
|
Nemozoli
arany tag
Csatlakozott: csüt. aug. 03, 2006 10:36 Hozzászólások: 495 Tartózkodási hely: ...mértékkel és tartózkodva - mérték a vödör, tartózkodási hely az az asztal alatt...
|
Noro írta: Ebben mondjuk lehet valami. Végülis igazad van. Én csak az egyszerűség kedvéért gondoltam a tolókapcsolóra, vettem is lomexben szimpatikus kapcsolót erre a célra valami kemény 30 Ft-ért, de valóban 40-el haladva egy rázós úton ezt nem biztos, hogy könnyű kezelni. A nyomógombos verziót régebben azért vetettem el, mert nem igazán tudom hogyan kellene ilyet tervezni. De mostanában láttam a fórumon, hogy valaki egész jól megvalósította.
Nekem a körbeforgó fokozatkapcsoló is jó volt, de rázós úton nehéz a lámpához kapkodni. A nyomógombbal az a gond, hogy már nem lehet kapni azt a fajta jó minőségű, vízhatlan típust, amiből én is készítettem a vezérlő-kapcsolómat...  pedig az Oktogonnál lévő Conradban az még kint van a "bemutató falon", háromféle színben, de már legalább egy éve nem rendelhető. Nekem volt egy valahonnan, azt használom már a második lámpámmal.
|
| pén. jan. 29, 2010 13:34 |
|
 |
|
balu1
gyémánt tag
Csatlakozott: csüt. jún. 03, 2004 17:57 Hozzászólások: 3810 Tartózkodási hely: Budapest
|
Bizony, a bringán az a jó ha menet közbeni fény kapcsoláshoz nem kell finom dolgokat keresgélni.
A rázós út csak az egyik dolog ami ebben akadályoz.
A másik, egy idő után a kormányt markoló kéz finom koordinációs
érzékeinek a letompulása. Legalábbis nálam ez így van.
Ilyenkor kb tudom merre kell nyúlnom, hogy elérjek egy kezelő szervet.
Viszont ha azt finoman pozícionálva kell tologatni nyomogatni
vagy tekergetni az már nem igazán férne bele.
Menet közben legcélszerűbb a különösen fontos gyors beavatkozások
kezelését kihozni egy könnyen elérhető nagyobb úthosszal működő kapcsolóhoz.
Ez alatt pl. a vakító fény le-fel kapcsolását értem, forgalmi helyzetben.
A többi finomabb szabályzást, amit nem szükséges forgalmi vagy
közlekedési szempontból azonnal végrehajtani, azt már lehet bármivel kapcsolni.
|
| pén. jan. 29, 2010 18:32 |
|
 |
|
GT-Atee
vas-tag
Csatlakozott: pén. jan. 29, 2010 20:28 Hozzászólások: 7 Tartózkodási hely: Tatabánya
|
Sziasztok.Olvasgatva a fórum ezen topicját látom vagytok itt egy páran akik jártasak a lámpaépítésben.Mint újjonc szeretném kikérni tanácsaitokat és véleményeiteket egy lámpa tuning kapcsán.Lenne nekem egy piacos kínai police-szerű zoom-os bringalámpám,amibe szeretnék ledet cserélni.A lámpa háza teljesen aluból van,3db AAA 900mAh Ni-Mh akksival használom és ebbe szeretnék egy cree xp-g ledet belekovácsolni az eredeti helyére.A kérdésem az lenne mekkora áramerőséggel lehetne ezt hajtatni,hogy a ház elég legyen a hűtéshez és miképp ajánlanátok az áramerősség beállítását.Előre is köszönöm,ha tudtok segíteni.
|
| pén. jan. 29, 2010 20:51 |
|
 |
|
LaciSupreme
arany tag
|
GT-Atee írta: Sziasztok.Olvasgatva a fórum ezen topicját látom vagytok itt egy páran akik jártasak a lámpaépítésben.Mint újjonc szeretném kikérni tanácsaitokat és véleményeiteket egy lámpa tuning kapcsán.Lenne nekem egy piacos kínai police-szerű zoom-os bringalámpám,amibe szeretnék ledet cserélni.A lámpa háza teljesen aluból van,3db AAA 900mAh Ni-Mh akksival használom és ebbe szeretnék egy cree xp-g ledet belekovácsolni az eredeti helyére.A kérdésem az lenne mekkora áramerőséggel lehetne ezt hajtatni,hogy a ház elég legyen a hűtéshez és miképp ajánlanátok az áramerősség beállítását.Előre is köszönöm,ha tudtok segíteni.
Szia!
Ha az XP-G R5-re gondoltál, az 1 Amper és 3,3 Volt.
Hűtés elég lesz neki.
Egy meghajtó elektronikát a LED-nek érdemes lenne még beleépíteni. (Gondolom azért az áram kérdésed is.)
Lítium akkun nem gondolkoztál? Nem épp egy nagy kiadás.
|
| szomb. jan. 30, 2010 10:05 |
|
 |
|
balu1
gyémánt tag
Csatlakozott: csüt. jún. 03, 2004 17:57 Hozzászólások: 3810 Tartózkodási hely: Budapest
|
 Re: Telehold
dhpage írta: Telehold Szombat (30.), 18.30.
Ma lesz Magas Havas Telehódas a HHH-n. Megy valaki?
A bringát a fejünk fölött lehetne vinni és felgyalogonánk vele. 
|
| szomb. jan. 30, 2010 12:28 |
|
 |
|
dhpage
gyémánt tag
|
 Re: Telehold
balu1 írta: Ma lesz Magas Havas Telehódas a HHH-n. Megy valaki? A bringát a fejünk fölött lehetne vinni és felgyalogonánk vele. 
Hát még meglátom, egyre neccesebb a feljutás, de az milyen gáz lenne már, ha emiatt elmaradna.
Akkor legfeljebb feltolom.
Szóval én 99%, hogy megyek.
Hú, gyorsan fel is dobom tölteni az akksikat.... 
|
| szomb. jan. 30, 2010 12:44 |
|
 |
|
balu1
gyémánt tag
|
Háát... Az út aljáig is el kell jutni.
Ha addig eláll az hóesés akkor még van rá esély.
|
| szomb. jan. 30, 2010 14:09 |
|
 |
|
Doom3d
arany tag
Csatlakozott: szomb. feb. 16, 2008 18:05 Hozzászólások: 165 Tartózkodási hely: 60
|
DöG-1 írta: Tulajdonképpen ki milyen, hány fokozatot, üzemmódot tudó led driverre vágyik "álmaiban"? Mi az ami szükséges, mi az ami fölösleges...? Mi a minimum elvárás; a hasznos +; és mi a már fölösleges sallang határa? Jól látom, hogy se a gyári, se a házi elektronikák sokszor nem pontosan fedik le az igényeket? ...
Nekem ugyan még nincs kész a lámpám (nem engedi a bül-bül madár), de két változat tűnik jónak:
A, két darab három állású (on-off-on) kapcsoló, az egyik országúti-ki-városi, a másik kb. 30%- kb. 5%-100%. (normál-láthatósági/konyhamalac-full fény)
Így nem tudom minimum fényre félrekapcsolni, vagy véletlenül kikapcsolni a lámpát kesztyűben sem. Három fokozat elég. A középső könnyen átugorható, így tkp. két fokozatos üzemmódban is használható a lámpa.
B, egy darab három állású üzemmód kapcsoló mint fent , és poti. Diszkrét elemekből, PIC nélkül ez kényelmesebb, kevesebb forrasztást igényel. Cserébe véletlenül letekerhetem nullára a fényerőt.
Mindkét esetben akku védelemmel és dinamó csatlakozással. Jó hűtésnél hővédelem talán nem kell. Akkuszint kijelzés jól hangzik, de feláras lenne.
Megvannak az új, vastag hűtőbordák, már csak komparátor+superseal csomag+kapcsolók+elemtartók kellenek. kb. 5Eft+posta.
|
| szomb. jan. 30, 2010 15:54 |
|
 |
|
GT-Atee
vas-tag
Csatlakozott: pén. jan. 29, 2010 20:28 Hozzászólások: 7 Tartózkodási hely: Tatabánya
|
LaciSupreme írta: GT-Atee írta: Sziasztok.Olvasgatva a fórum ezen topicját látom vagytok itt egy páran akik jártasak a lámpaépítésben.Mint újjonc szeretném kikérni tanácsaitokat és véleményeiteket egy lámpa tuning kapcsán.Lenne nekem egy piacos kínai police-szerű zoom-os bringalámpám,amibe szeretnék ledet cserélni.A lámpa háza teljesen aluból van,3db AAA 900mAh Ni-Mh akksival használom és ebbe szeretnék egy cree xp-g ledet belekovácsolni az eredeti helyére.A kérdésem az lenne mekkora áramerőséggel lehetne ezt hajtatni,hogy a ház elég legyen a hűtéshez és miképp ajánlanátok az áramerősség beállítását.Előre is köszönöm,ha tudtok segíteni. Szia! Ha az XP-G R5-re gondoltál, az 1 Amper és 3,3 Volt. Hűtés elég lesz neki. Egy meghajtó elektronikát a LED-nek érdemes lenne még beleépíteni. (Gondolom azért az áram kérdésed is.) Lítium akkun nem gondolkoztál? Nem épp egy nagy kiadás. Köszönöm a segitséged.Még annyit pontosítanék,hogy a led r4-es star.Az eredeti ami lámpában van az nem teljesen sik felületen fekszik fel,hanem egy kb 2mm-es peremre fekszik a star kerületén,alatta egy üres tér van.Lehet ki kellene tölteni valami alu pogácsával,hogy teljes felülettel feküdjön fel a star,vagy eleget elvezet hőből az 2mm-es kör perem is?Igen gondolgodtam LiIon akksin,az lesz a következő fokozat majd,csak még töltőt kell még szerványolnom hozzá,meg tényleg valami meghajtó elektronikát hozzá.Mit tudnátok ajánlani ehez a setup-hoz.Köszi.
|
| szomb. jan. 30, 2010 17:18 |
|
 |
|
LaciSupreme
arany tag
|
GT-Atee írta: Köszönöm a segitséged.Még annyit pontosítanék,hogy a led r4-es star.Az eredeti ami lámpában van az nem teljesen sik felületen fekszik fel,hanem egy kb 2mm-es peremre fekszik a star kerületén,alatta egy üres tér van.Lehet ki kellene tölteni valami alu pogácsával,hogy teljes felülettel feküdjön fel a star,vagy eleget elvezet hőből az 2mm-es kör perem is?Igen gondolgodtam LiIon akksin,az lesz a következő fokozat majd,csak még töltőt kell még szerványolnom hozzá,meg tényleg valami meghajtó elektronikát hozzá.Mit tudnátok ajánlani ehez a setup-hoz.Köszi.
R4-hez is 1 Amper kell. Égésfesz meg ha jól tudom szintén 3,3 Volt körül lesz.
Az nem túl jó, ha csak körbe fekszik fel, ha meg tudod oldani, mindenképp töltsd ki! Én vasalóra tettem, és forrasztó ónt olvasztottam bele, azután levéstem és -csiszoltam a felesleget.
Töltő és elektronika DealExtreme, illetve akku is, azt javaslom.
Ha azt simán rákötöd 3 AAA akkura, túl fogja hajtani azt a LED-et nagy valoszinűséggel. Persze előtét ellenállásal is megloldható, csak hát az nem a leg profibb..
|
| szomb. jan. 30, 2010 19:31 |
|
 |
|
GT-Atee
vas-tag
|
LaciSupreme írta: GT-Atee írta: Köszönöm a segitséged.Még annyit pontosítanék,hogy a led r4-es star.Az eredeti ami lámpában van az nem teljesen sik felületen fekszik fel,hanem egy kb 2mm-es peremre fekszik a star kerületén,alatta egy üres tér van.Lehet ki kellene tölteni valami alu pogácsával,hogy teljes felülettel feküdjön fel a star,vagy eleget elvezet hőből az 2mm-es kör perem is?Igen gondolgodtam LiIon akksin,az lesz a következő fokozat majd,csak még töltőt kell még szerványolnom hozzá,meg tényleg valami meghajtó elektronikát hozzá.Mit tudnátok ajánlani ehez a setup-hoz.Köszi. R4-hez is 1 Amper kell. Égésfesz meg ha jól tudom szintén 3,3 Volt körül lesz. Az nem túl jó, ha csak körbe fekszik fel, ha meg tudod oldani, mindenképp töltsd ki! Én vasalóra tettem, és forrasztó ónt olvasztottam bele, azután levéstem és -csiszoltam a felesleget. Töltő és elektronika DealExtreme, illetve akku is, azt javaslom. Ha azt simán rákötöd 3 AAA akkura, túl fogja hajtani azt a LED-et nagy valoszinűséggel. Persze előtét ellenállásal is megloldható, csak hát az nem a leg profibb.. Akkor ehez a nem túl profi megoldáshoz mekkora előtétellenállást javasolnál?
|
| szomb. jan. 30, 2010 19:48 |
|
 |
|
Enginerus
vas-tag
|
GT-Atee írta: Akkor ehez a nem túl profi megoldáshoz mekkora előtétellenállást javasolnál?
http://www.hobbielektronika.hu/segedpro ... led_elotet
|
| szomb. jan. 30, 2010 20:39 |
|
 |
|
balu1
gyémánt tag
|
Ki volt teleholdon? Dhpage feljutottál? Mi van fent?
Persze csak költői kérdés, hogy mi van fent. Tudom, sok hó..
|
| szomb. jan. 30, 2010 21:15 |
|
 |
|
GT-Atee
vas-tag
|
Köszi az infókat.
|
| szomb. jan. 30, 2010 22:27 |
|
 |
|
Chriss
platina tag
Csatlakozott: vas. szept. 18, 2005 19:43 Hozzászólások: 677 Tartózkodási hely: Bp.
|
Holnap este valamikor 9 körül van valakinek kedve feljönni a normafához egy kicsit hóbringázni?:-)
|
| szomb. jan. 30, 2010 23:19 |
|
 |
|
dhpage
gyémánt tag
|
balu1 írta: Ki volt teleholdon? Dhpage feljutottál? Mi van fent? Persze csak költői kérdés, hogy mi van fent. Tudom, sok hó..
3-an voltunk, Pinyo, Phu és Én.
A hóval nem volt gond, abból volt elég.
Egyébként el volt tolva a parkolóig, simán feltekertünk.
Az elkészült képeket holnap dobom fel (+én még utána felmentem rendes géppel is fotózni a havas esti tájat).
|
| vas. jan. 31, 2010 1:47 |
|
 |
|
kveszt
arany tag
|
Chriss írta: ...van valakinek kedve feljönni ...
Kedv lenne, alkalmas bringa nincs sajnos. 
|
| vas. jan. 31, 2010 3:24 |
|
 |
|
kveszt
arany tag
|
Magas.
Mint a Közlekedj okosan c. sorozatban, amikor a kutya kérdi a cicától (az elsőbbségadás köt. táblára felnézve):
- Hogyan helyezkedik el a háromszög?
Cica:
- Maaagaaasaaan...
(Akinek nem tetszett, nem kell külön jelezze. Köszönöm.)
|
| vas. jan. 31, 2010 3:31 |
|
 |
|
balu1
gyémánt tag
|
..Mi van fent? "Magas.  " ..és sok hóóó!
dhpage írta: 3-an voltunk, Pinyo, Phu és Én. Egyébként el volt tolva a parkolóig, simán feltekertünk. ..akkor nem kellett volna annyira félni a hótol.. 
|
| vas. jan. 31, 2010 8:35 |
|
 |
|
dhpage
gyémánt tag
|
Chriss írta: Holnap este valamikor 9 körül van valakinek kedve feljönni a normafához egy kicsit hóbringázni?:-)
Hát, ahogy gondolod, szerintem nem érdemes.
A HHH-n amit lejöttünk az aszfaltról, kb. azzal a lendülettel szállt le mindenki, pedig nem gyenge kezdő csapat volt.
Még lefelé sem vállaltuk be, akkora a hó. Csak a letaposott gyalogos nyomokon ment úgy-ahogy, de az is csak a Reki fele levezető meredeken sikerült, máshol nem.
Ja és épp most zuhog rá az előjelzett még 10 centi. 
|
| vas. jan. 31, 2010 11:26 |
|
 |
|
dhpage
gyémánt tag
|
balu1 írta: ..akkor nem kellett volna annyira félni a hótol.. 
Hát nem, jöhettél volna. Főleg mert nálam van Dög akksija, amit meg akartál venni. Így most marad a következő Teleholdra. 
|
| vas. jan. 31, 2010 11:46 |
|
 |
|
balu1
gyémánt tag
|
Ajjajjaj,  na majd legközelebb. 
|
| vas. jan. 31, 2010 11:56 |
|
 |
|
drH
ezüst tag
Csatlakozott: szer. jan. 09, 2008 18:55 Hozzászólások: 36 Tartózkodási hely: Budapest
|
Ma sötétedés után én feltekerek Kútvölgyön keresztül Normafához. 9 óra nekem egy kicsit kései. Szabad társulni. Sajnálom, hogy a tegnapi HHH-re nem tudtam menni.
|
| vas. jan. 31, 2010 12:32 |
|
 |
|
FeF
platina tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 896 Tartózkodási hely: Tatabánya
|
Szerintetek mennyi annak az esélye, hogy 9 db x2000 lámpát úgy össze tudok rakni, hogy (többé-kevésbé) egy pontba hordjon?  Ideiglenes keret lenne, a forma nem szempont.
Milyen fénye lenne vajon? :ehh:
|
| vas. jan. 31, 2010 15:33 |
|
 |
|
DöG-1
arany tag
Csatlakozott: kedd okt. 02, 2007 14:32 Hozzászólások: 313 Tartózkodási hely: Budapest
|
GT-Atee írta: LaciSupreme írta: GT-Atee írta: Köszönöm a segitséged.Még annyit pontosítanék,hogy a led r4-es star.Az eredeti ami lámpában van az nem teljesen sik felületen fekszik fel,hanem egy kb 2mm-es peremre fekszik a star kerületén,alatta egy üres tér van.Lehet ki kellene tölteni valami alu pogácsával,hogy teljes felülettel feküdjön fel a star,vagy eleget elvezet hőből az 2mm-es kör perem is? Ha azt simán rákötöd 3 AAA akkura, túl fogja hajtani azt a LED-et nagy valoszinűséggel. Persze előtét ellenállásal is megloldható, csak hát az nem a leg profibb.. Akkor ehez a nem túl profi megoldáshoz mekkora előtétellenállást javasolnál?
3×AAA -ból nemigen lehet 1A-t kipréselni (max telinél, igen rövid ideig). XP-G-nek szerencsére alacsony a nyitófesze, de 3 cella NiMh akksinak még így is necces, hogy kevés. Alkalineknak nagyobb a belső ellenállása, úgyhogy nagy áram egyikből se lesz tartósan, (meg 1 órás működési időnek sincs sok értelme)...
Szóval szerintem egy 0,5A-es multifuse bőven megteszi áramszabályozásnak. Fél Amper áramnál elég a peremen felülős hűtés is (a chip kicsit melegebb lesz, de nem lesz baja). A nagyobb melegtől kicsit csökken is a LED égésfesze, így nagyobb a fesz tartalék, jobban stabilizál, később esik a fényerő...
|
| hétf. feb. 01, 2010 9:45 |
|
 |
|
SPafi
a fórum lelke
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 5725 Tartózkodási hely: Budapest
|
GT-Atee, DöG-1!
Az új GP 550 mAh-s AAA-s akkumulátoraim feszültsége 1,2 A terhelés mellett kezdetben 1,2 V, majd 1-2 perc alatt 1,15 V-ra csökken, de innen már sokkal lassabban csökken, szóval ez nem sokkal, de túl tudná hajtani. A nagyobb kapacitásúak belső ellenállása állítólag magasabb, azoknak lehet hogy nem kell semmi korlátozás, de én sem javaslom, hogy ilyen ütemben süsd ki, nem tesz jót semminek.
Mivel a konkrét aksi belső ellenállását nem ismerjük, nehéz ellenállásértéket javasolni, sok nem kell, az biztos (max. 1 ohm), a 0,5 A-es multifuse szerintem is jó lehet.
|
| hétf. feb. 01, 2010 11:12 |
|
 |
|
Zsurmi
ezüst tag
Csatlakozott: szomb. jan. 02, 2010 22:26 Hozzászólások: 31 Tartózkodási hely: Budapest
|
 Kaidomain
Rendelt már valaki a kaidomaintől lámpákat? Vám és ÁFA mértéke érdekel. Nem látom, hogy tudnának ajándékot küldeni.
Egyéb tapasztalat?
|
| hétf. feb. 01, 2010 19:05 |
|
 |
|
FeF
platina tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 896 Tartózkodási hely: Tatabánya
|
 Re: Kaidomain
Zsurmi írta: Rendelt már valaki a kaidomaintől lámpákat? Vám és ÁFA mértéke érdekel. Nem látom, hogy tudnának ajándékot küldeni. Egyéb tapasztalat?
Én már rendeltem hőmérőn keresztül lámpát, lézert... Minden "flashlight" megjelöléssel jön.
Gift van jelölve rajta, hong-kongi dollár értéknyilvánítással (10 HKD közelítőlegesen, 10, 20...). Még olyan értékben nem rendeltem, hogy a 28 eurót túllépjem, nem tudom figyelmebe veszik-e (gyanítom, hogy igen).
|
| hétf. feb. 01, 2010 20:11 |
|
 |
|
redsaw
arany tag
Csatlakozott: pén. jan. 19, 2007 18:40 Hozzászólások: 161 Tartózkodási hely: Többnyire a PC előtt - tekerjetek helyettem is!
|
redsaw írta: Zsurmi írta: De nem az van, hogy az ilyen kínai cuccoknál nem mindig az van a csomagban, ami a honlapon? Ha nem is szándékosan, de elírják?
Nézegettem a honlapot, de nem túl bizalomgerjesztő, hogy bizonyos linkek nem működnek (javascript-es), információk nem jelennek meg. Se firefoxban se IE8-ban. "Véletlenül" szándékos.  A legutóbbi 3 tételes csomagban 2 tétel nem az a termék volt, amit rendeltem. A 3 db. 11 dolláros tétel helyett küldtek valami 1-2$ értékű áramgenerátort. Az is csak merő "véletlen", hogy mindig a saját javukra tévednek. Olyan még soh'sem volt, hogy 5$-os termék helyet 50$ értékűt kaptam volna.  A másik tétel 5 ígért funkciójából csak 1 működik, az erre szolgáló bemenet és kapcsoló helye üres, egyszerűen leragasztották egy matricával. Amikor megreklamáltam a tévedést, nagylelkűen felajánlották, hogy a tévedésből küldött áramkört vegyem meg "kedvezményes áron" és a fennmaradó összeget majd a következő vásárlásnál beszámítják. Írtam nekik, hogy ráragasztott tételszám alapján sem tudom beazonosítani a honlapjukon. Amikor erre válaszolva ők azonosították be még csak nem is hasonlított a termék fotójához. Ezek után végül megígérték, hogy elküldik a ténylegesen vásárolt tételemet. Talán már úton van (ha lehet hinni nekik, azután majd kiderül, hogy most mit cseréltek el.) A másik termék hibájával még csak foglalkozni sem voltak hajlandók. És ez már "haladás"! Egy korábbi rendelés hasonló cseréje, túlszámlázása miatt küldött 3-4 reklamáló levelemre még csak nem is válaszoltak.
Néhány oldallal korábban ezt a kai-ról írtam. Nos, a január 9-én állítólag feladott "csere" küldeményük a mai napig nem érkezett meg. Félek tőle, hogy keresztet vethetek rá.
Gyanítom, hogy valami nagyobb baj is lehet a "cég" házatáján. Eddig szinte minden nap tett fel az újdonság listára legalább 20-40 friss terméket. (Volt köztük figyelemre méltó is.) Az elmúlt 1 hónapban ezzel szemben összesen jó, ha 10 terméket tett fel, annak is többsége elavult, szemét árú. 
|
| hétf. feb. 01, 2010 20:41 |
|
 |
|
redsaw
arany tag
Csatlakozott: pén. jan. 19, 2007 18:40 Hozzászólások: 161 Tartózkodási hely: Többnyire a PC előtt - tekerjetek helyettem is!
|
Ja, és készülni kell arra is, hogy február 12-20-ig megáll az élet Kínában a Hold Újév miatt. A most leadott rendelések valószínűleg már csak márciusban érnek ide. Már ha ideérnek... (A karácsony előtti rendeléseimből 3 küldemény tűnt el a nagy ünnepi forgatagban. ) 
|
| hétf. feb. 01, 2010 20:53 |
|
 |
|
GT-Atee
vas-tag
|
Dög1,SPafi.Ma belekovácsoltam a xp-g-t a lámpatestbe,hűtést úgy oldottam meg,hogy esztergáltunk az üres helybe egy alupogácsát,ami húzosan de bele ment.Áramkorlátozásak egy 1ohm-os ellenállást raktam be először de azzal 0,450mA volt az áramfelvétel.Második nekifutásnak megpróbáltam direktbe kötve és így 0,890-0,900mA lett és szépen világít,ahoz képest,hogy csak egy domború lencse van elötte,semmi tükör.A zoom-al egész jól variállható,hogy így meddig fogja bírni nem tudom de majd az idő eldönti.Nekem az volt csak a célom vele,hogy egy komolyabb led-el mit lehet belőle kihozni,meg élvezni a barkácsolást.Persze ez nekem még csak az első lépés lámpaépítés terén,ezért nem is várok tőle komoly teljesítményt,viszont elégedett vagyok vele,mert működik.Tudom ez csak így egy egyszerű led csere,de én örülök ennek is mert jobb lett mint volt,nem is kicsit.Még kérdezném,hogy szilikonzsír mennyire jó hőátadó pasztának vagy felejtős?Késöbbiekben tervezem majd,ha ledem bírja addig külső LiI akku pakkal meg elektronikával felvértezni,de ezen dolgokat még most szedegetem össze.Addig is olvasgatom ötleteiteket,tanácsaitokat és tanulok tőletek.
|
| hétf. feb. 01, 2010 22:59 |
|
 |
|
elfroland
ezüst tag
|
Sziasztok!
Egy olyan kapcsolást keresek ami egy gombnyomásra felkapcsol egy xr-e ledet és mondjuk 2 percig világít majd magától kikapcsol.
Az időnek nem kell pontosnak lennie.
Elsőre azt gondoltam hogy berakok egy kondit azt szevasz, de kis számolás után kiderült hogy kéne pár Farad-nyi kondi ehhez.
Ami késleltető áramköröket találtam azok meg mind valami relés sokat zabáló izék nekem meg valami alacsony fogyasztású cucc kellene.
Tud valaki valami ilyesmit?
Vagy valami oldalt ajánlani ahol lehet ilyet bogarászni?
Köszi!
|
| kedd feb. 02, 2010 14:25 |
|
 |
|
SPafi
a fórum lelke
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 5725 Tartózkodási hely: Budapest
|
Idézet: Egy olyan kapcsolást keresek ami egy gombnyomásra felkapcsol egy xr-e ledet és mondjuk 2 percig világít majd magától kikapcsol.
LED-del sorba 2,5 V-ra specifikált MOSFET, gate-source közé párszáz uF-os elkó, pár Mohmos ellenállás.
|
| kedd feb. 02, 2010 15:16 |
|
 |
|
Zsurmi
ezüst tag
Csatlakozott: szomb. jan. 02, 2010 22:26 Hozzászólások: 31 Tartózkodási hely: Budapest
|
redsaw írta: Gyanítom, hogy valami nagyobb baj is lehet a "cég" házatáján. Eddig szinte minden nap tett fel az újdonság listára legalább 20-40 friss terméket. (Volt köztük figyelemre méltó is.) Az elmúlt 1 hónapban ezzel szemben összesen jó, ha 10 terméket tett fel, annak is többsége elavult, szemét árú. 
Köszönöm, nem kéne ilyen feledékenynek lennem! Mivel a királyi posta legutóbb nem hozta meg a csomagom, egy nagyobb adagot rendelek egyszerre, de EMS-el hozatom.
Akkor marad a DX, mert nem velük volt gond. A Kai-ról meg csak azt rendelem, ami csak ott van meg. 25 USD-t lehet kockáztatni.
|
| kedd feb. 02, 2010 19:07 |
|
 |
|
elfroland
ezüst tag
|
SPafi írta: LED-del sorba 2,5 V-ra specifikált MOSFET, gate-source közé párszáz uF-os elkó, pár Mohmos ellenállás.
Ez kellően egyszerűnek és hatékonynak hangzik.
Köszi!
Ha azt mondom a lomex-ben azt mondom adjon egy 2,5Voltos MOSFET-et akkor adnak egyet további keresztkérdések nélkül?
Mert ezekhez már nem értek, hogy single meg duál meg high-speed, meg hasonlók.
|
| kedd feb. 02, 2010 19:31 |
|
 |
|
SPafi
a fórum lelke
|
Idézet: Ha azt mondom a lomex-ben azt mondom adjon egy 2,5Voltos MOSFET-et akkor adnak egyet további keresztkérdések nélkül?
Nem hiszem. Ebből próbáld meg beszerezni valamelyiket:
https://ec.irf.com/v6/en/US/adirect/ir? ... 4294852635
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára SPafi kedd feb. 02, 2010 23:13-kor.
|
| kedd feb. 02, 2010 20:44 |
|
 |
|
Komaki
platina tag
Csatlakozott: szer. aug. 31, 2005 14:59 Hozzászólások: 594 Tartózkodási hely: Délvidék
|
elfroland!
Megoldható 555 időzítő IC-vel is. Kicsit bonyolultabb lesz a kapcsolás, de sokkal precízebb. Az IC kimenetére kell egy FET vagy egy relé, de így is kijön kevesebb mint 10 alkatrészből.
http://www.hobbielektronika.hu/cikkek/i ... ldal3.html
|
| kedd feb. 02, 2010 22:38 |
|
 |
|
elfroland
ezüst tag
|
Ez is szimpatikus.
Főleg hogy a javallott MOSFET-et sajnos nem találtam.
Az 555-ös CMOS változata meg már elég szerény fogyasztású (kb. 0.5mW) ahhoz hogy szóba jöhessen.
Köszönöm!
|
| kedd feb. 02, 2010 23:44 |
|
 |
|
Powerade
ezüst tag
|
Superseal össze szerelésében ad valaki segítséget?
Ugyanis nemteljesen tiszta hogy mégis mit hogyan kéne.
Ilyenre gondolok hogy az a kis piros izé mi a kis csatlakozón meg a
vezetéket hogy tegyen bele (először átnyomom majd forraszt vagy
forraszt és átnyomom  )
|
| csüt. feb. 04, 2010 13:41 |
|
 |
|
GT-Atee
vas-tag
|
Szeretnék tőletek egy amatőr kérdésre választ kapni,mégpedig,hogy 18650-es LiI akksik magukban tartalmazzák-e a 3V alá merülés védelmét(ill meddig merülhet?),vagy nekem kell gondoskodni,hogy 3V alá ne merüljön.Ha nekem kell,mit tudnátok a legegyszerübb megoldásnak ajánlani.Még előző hozzászolásomban kérdeztem,hogy a szilikonzsír használható-e hővezetőként vagy inkább szerezzek be valami proci pasztát?
|
| szomb. feb. 06, 2010 22:59 |
|
 |
|
dhpage
gyémánt tag
|
Powerade írta: Superseal össze szerelésében ad valaki segítséget? Ugyanis nemteljesen tiszta hogy mégis mit hogyan kéne. Ilyenre gondolok hogy az a kis piros izé mi a kis csatlakozón meg a vezetéket hogy tegyen bele (először átnyomom majd forraszt vagy forraszt és átnyomom  )
Ide írom inkább, mint privátban, másnak is jól jöhet.
A kis piros izéket (mindegyikből!) ki kell szedni, de nem szabad tönkretenni, vagy kidobni, mert szükség lesz rájuk.
Ezután ízlés szerint a kábelt rá kell forrasztani vagy roppantani a tüskékre. Forrasztásnál a roppantó füleket rá kell hajlítani, mert különben nem fog bemenni a helyére a tüske. Természetesen a gumi tömítések ne maradjanak ki, mert utólag már....
Az anya csatlakozóba kellenek a késes tüskék, az apába pedig a lyukasok.
Mikor bent vannak a tüskék (az anyába igen nehéz betenni, én egy kúpos fogóval szoktam behúzni, mert másképp nem kattan be a helyére), utána már vissza lehet tenni a piros műanyagokat. Azok rögzítik a tüskéket, illetve az anyánál meg is vezetik, hogy ne hajoljon el összedugáskor.
|
| szomb. feb. 06, 2010 23:03 |
|
 |
|
dhpage
gyémánt tag
|
GT-Atee írta: Szeretnék tőletek egy amatőr kérdésre választ kapni,mégpedig,hogy 18650-es LiI akksik magukban tartalmazzák-e a 3V alá merülés védelmét(ill meddig merülhet?),vagy nekem kell gondoskodni,hogy 3V alá ne merüljön.Ha nekem kell,mit tudnátok a legegyszerübb megoldásnak ajánlani.Még előző hozzászolásomban kérdeztem,hogy a szilikonzsír használható-e hővezetőként vagy inkább szerezzek be valami proci pasztát?
Hát ez attól függ, milyet veszel. Lehet kapni elektronikásat is, meg simát is. Az elektronikás egy kicsivel hosszabb és látszik a fóliázás alatt, hogy kis pereme van az akksinak. Mindig a negatív felén van az elektronika.
A sima zsír nem jó, párszáz forintért lehet kapni rendes hővezetőt.
|
| szomb. feb. 06, 2010 23:15 |
|
 |
|
GT-Atee
vas-tag
|
dhpage írta: GT-Atee írta: Szeretnék tőletek egy amatőr kérdésre választ kapni,mégpedig,hogy 18650-es LiI akksik magukban tartalmazzák-e a 3V alá merülés védelmét(ill meddig merülhet?),vagy nekem kell gondoskodni,hogy 3V alá ne merüljön.Ha nekem kell,mit tudnátok a legegyszerübb megoldásnak ajánlani.Még előző hozzászolásomban kérdeztem,hogy a szilikonzsír használható-e hővezetőként vagy inkább szerezzek be valami proci pasztát? Hát ez attól függ, milyet veszel. Lehet kapni elektronikásat is, meg simát is. Az elektronikás egy kicsivel hosszabb és látszik a fóliázás alatt, hogy kis pereme van az akksinak. Mindig a negatív felén van az elektronika. A sima zsír nem jó, párszáz forintért lehet kapni rendes hővezetőt. Köszi.Akkor úgy néz ki enyimben nincs,mivel tudom ezt kordában tartani vajon,vagy miképp?
|
| szomb. feb. 06, 2010 23:43 |
|
 |
|
Doom3d
arany tag
Csatlakozott: szomb. feb. 16, 2008 18:05 Hozzászólások: 165 Tartózkodási hely: 60
|
@GT-Atee: Az egyik lehetőség, hogy fogsz egy alacsony fogyasztású komparátort, egy referencia chipet és cellánként 3.1V-nál kikapcsolod vele a világítást. (MCP607 és hasonlók, chipcad.hu, ill. LM431, LM4041 vagy hasonló) Ha már ennyit rááldozol, akkor az áram vezérlés is mehet komparátorral.
A másik, egyszerűbb módszer: ha előtét ellenállással (multifuse+ellenállat) állítod be az áramot, akkor a fényerő fokozatosan fog csökkenni, és hazaérsz, mielőtt lemerül.
A sima Li-Ion-t 2.75V-ig lehet meríteni (3V-ig érdemes), és már 3.5V körül látványosan csökkenni fog a fényerő. Ha már nagyon nem világít, akkor kikapcsolod.
** Visszatérve a kedvenc nyomógomb/kapcsoló kiosztás kérdésére:
Ha a nyomógombos lámpák közül kéne választanom, akkor 2 gomb lenne rajta és egy ON-OFF-ON kapcsoló. Az egyik gomb reflektor/tompított között váltana, a másik nagy fény/kis fény között, a kapcsoló meg normál-ki-energiatakarékos mód(40%) között. Pl. normál 1000mA/200mA, takarékos 400mA/80mA.**
|
| vas. feb. 07, 2010 9:55 |
|
 |
|
gellert
vas-tag
|
sziasztok azt szeretném kérdezni hogy a DX-ről milyen led drivert tudok venni a lámpámhoz:
cree Q5 led
3vagy 6db 18650-es 2400mha aksival működne
tudnátok nekem segíteni ebben
előre is köszönöm
sziasztok
|
| vas. feb. 07, 2010 11:14 |
|
 |
|
dhpage
gyémánt tag
|
Doom3d írta: A másik, egyszerűbb módszer: ha előtét ellenállással (multifuse+ellenállat) állítod be az áramot, akkor a fényerő fokozatosan fog csökkenni, és hazaérsz, mielőtt lemerül.  A sima Li-Ion-t 2.75V-ig lehet meríteni (3V-ig érdemes), és már 3.5V körül látványosan csökkenni fog a fényerő. Ha már nagyon nem világít, akkor kikapcsolod.
Vagy a tényleg ultra egyszerű megoldás a DX-ről rendelni egy marék ilyen elektronikát és utólag rágyógyítani az akksira.
Most már én sem szenvedek a védőáramkörökkel, a DX-es bigyók egész jól működnek, csak a nagy áramokat (3A és felette) nem szeretik. 
|
| vas. feb. 07, 2010 12:49 |
|
 |
|
pepe333
ezüst tag
Csatlakozott: csüt. okt. 29, 2009 22:18 Hozzászólások: 44 Tartózkodási hely: Ózd
|
A ledlámpa projekt folyamatosan halad tovább, olvasom az egyes véleményeket a müködésről. Még váram a DX-ről a tailcap megérkezését de ideglenes gombal már majdnem kész a lámpa, holnap készül el a háza, stb.
Másik kérdésem az lenne hogy ha 18650-es cellákból akkupakkot készítek akkor azt hogyan kell tölteni ?
Mondjuk 4db 18650-es aksi lenne sorba kötve, ilyenkor hogy történik a töltés ?
Kell valami balancer elektronika bele ?
Szóval ha valaki tudna erről infót adni azt nagyon megköszönném.
|
| vas. feb. 07, 2010 19:07 |
|
|